Vegetarisk kost minskar risken för svår covid-19 infektion
by admin - juni 26th, 2021.Filed under: Vegetarisk mat.
Personer som äter vegetariskt uppvisar lägre risk att drabbas av svår Covid-19-infektion. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften BMJ Nutrition, Prevention & Health.
Studien omfattar data om kostintag och utfall efter Covid-19-infektion från 2884 vårdanställda i sex länder (Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, England och USA).
Man fann att personer som följde en vegetarisk eller en oprocessad växtbaserad kost (whole foods plant-based diet) uppvisade 73% minskad risk att drabbas av svår Covid-19 infektion.
När forskarna lade till personer som åt fisk till den vegetariska gruppen var riskminskningen för svår Covid-19 något lägre, 59%.
Personer som följde en LCHF-diet hade däremot en 48% ökad risk jämfört med alla studiedeltagare
De som följde växtbaserade kostmönster hade högre intag av baljväxter, nötter och grönsaker med högt fiberinnehåll och vitamin A, C och E som är gynnsamt för immunförsvaret och vår allmänna hälsa.