Krav inom EU att medlemsländerna ska samla in textilavfall separat senast år 2025
by admin - juli 7th, 2019.Filed under: Miljövänligt.
Varje år konsumerar genomsnittssvensken 14 kilo kläder och andra textilier men bara knappt 4 kilo samlas in per person och år visar siffror från naturvårdsverket. Det innebär att 8 kilo per person och år slängs eller mer än 200 ton om dagen i Sverige. Trots att mer än hälften av kläderna som slängs hade kunnat återanvändas. Visserligen ger de el eller värme vid förbränning, men det är ändå ett slöseri med resurser då då det går åt stora mängder vatten, kemikalier och energi att tillverka nya kläder. Den vanligaste textilfibern, polyester tillverkas dessutom av fossila råvaror. De kläder som inte kan återanvändas genom second hand kan användas för att göra ny textil eller som förstärkning i kompositplast eller filtmaterialet nonwowen.
Det kan dock vara ett problem att textilfibrerna kortas av när kläderna slits eller tvättas och även återvinningsprocessen sliter på materialet. Det man har gjort är att använda kemisk behandling vid återvinningsprocessen som gör att fibrerana inte förkortas lika mycket under rivprocessen. Ändå är det svårt att få tillbaka den ursprungliga fibern och de återvunna fibrerna måste blandas med minst 50% nya fibrer.
En annan metod är kemisk återvinning där man bryter ner textilfibern till mindre beståndsdelar för att sedan byggas upp igen. En av pionjärerna inom kemisk återvinning är företaget Renewcell som grundats av forskare på Kungliga tekniska högskolan, KTH. Företagets första produktionsanläggning ligger i Kristinehamn där man återvinner jeans och andra bomullsprodukter genom att i ett antal patenterade kemiska steg förvandla bomullsfibrer till en massa av cellulosa som sedan bleks, torkas och pressas till rektangulära ark som kan säljas till fabriker som löser upp cellulosamassan och använder den för att tillverka textilmaterialet viskos, även kallat konstsilke.
Ett problem är att Renewcells process kräver ren bomull, men nästan alla kläder är blandningar av olika sorters fibrer. Därför jobbar man på metoder för att separera olika typer av fibrer.
På forskningsinstitutet RISE i Mölndal pågår t.ex. ett projekt för att separera bomull och polyester på kemisk väg.
Det finns ett krav inom EU att medlemsländerna senast 2025 ska samla in textilavfall separat. Enligt januariavtalet 2019 mellan socialdemokraterna, miljöpartiet, centern och liberalerna ska Sverige införa producentansvar för textilier, vilket innebär att företagen måste samla in textilier på samma sätt som man gör med förpackningar, tidningar etc.