Ikea börjar servera veganska köttbullar
by admin - april 15th, 2015.Filed under: Vegetarisk mat.
Ikea kompletterar de klassiska köttbullarna i sina restauranger med en vegansk variant.
Bullarna kommer att heta Grönsaksbullar.
Ikeas veganska grönsaksbullar innerhåller gröna ärtor, morötter, kikärtor, kål och majs och börjar serveras i Ikeas restauranger i Sverige den första juni.
De animaliska köttbullarna kommer däremot inte att försvinna. Globalt sålde Ikea en miljard köttbullar 2014.
Ikea kommer på onsdagar också att komplettera de animaliska köttbullarna med bullar som innehåller kycklingkött.
– De vegetariska bullarna är tänkta att tillgodose en bredare publik och erbjuder fler valmöjligheter.
– Syftet med ett bredare matutbud är att öka kundströmmarna till våra varuhus, säger Michael La Cour, vd i Ikeas livsmedelsdivision.
Enligt Ikea har också lanseringen av de veganska bullarna en annan viktig förklaring. Det handlar om omtanke för miljön. Ikeas egna uträkningar har pekat på att bolagets matproduktion påverkar klimatet lika mycket som om tre miljoner passagerare flugit mellan London och Sverige under ett års tid.
– Vi är medvetna om problemet med växthusgaser. De animaliska köttbullarna bidrar mest till det av den mat vi har på vår meny, uppger Joanna Yarrow, hållbarhetschef på Ikea i Storbritannien.
De veganska köttbullarna har utvecklats utifrån feedback från fokusgrupper i Kina, USA och Storbritannien.
Det är också ett strategiskt drag i samband med att Ikea förbereder sig på att öppna varuhus i Indien, en gigantisk geografisk marknad och där många invånare, avstår från att både äta nöt- och griskött.
Restaurangbesökarna i varuhusen är en viktig inkomstkälla. Mer än 600 miljoner kunder äter årligen Ikeamat.
Under 2014 nådde intäkterna inom livsmedelsdivisionen närmare 1,5 miljarder dollar i försäljning.
Det motsvarar mer än 5 procent av de totala intäkterna.