Kirskål – det ätliga ogräset
by admin - augusti 14th, 2018.Filed under: Hållbarhet, Miljövänligt.
Kirskål eller Kers är ett vanligt ogräs i svenska trädgårdar men det är inte bara ätligt utan både gott och nyttigt. Eftersom kirskål sprider sig lätt kan man plocka och använda. De späda ljusa bladen är godast. De större mörkare bladen blir lätt lite beska. Om man hela tiden plockar av bladen så kommer det nya späda skott som kan användas. Använd i sallad, soppa, paj, stuvningar, gratänger etc.
Var dock noga med att du är säker på vilken växt du plockar. Kirskålen har giftiga släktingar som t.ex. odört och sprängört.
Här bjuder vi på ett recept på en vegetarisk linssås med kirskål.
175g röda linser
4 dl buljong
3 dl hackad kirskål
3 msk örtkryddor t.ex. libsticka, körvel, dragon, oregano
1-2 gula lökar
150 g krossade tomater
salt
Finhacka löken. Skölj linserna och koka lök, linser, kryddor och buljong ca 10 minuter. Blanda krossade tomater, kirskål och salt. Tillsätt detta under omrörning. Tillsätt ev. mer vatten till önskad konsistens. Koka ytterligare några minuter. Servera till ris, pasta eller potatis.