Den västerländska dieten, där basen består av kött, socker och fett, utgör ett globalt hälso- och miljöhot
by admin - november 19th, 2014.Filed under: Vegetarisk mat.
Den västerländska dieten, där basen består av kött, socker och fett, utgör ett globalt hälso- och miljöhot, enligt en ny stor studie.
– De senaste 25 åren har konsumtionen av kött gått från 60 kilo per år och svensk till drygt 85 kilo per år och svensk. Det är en historisk hög ökning och en stor del av köttet är importerat. Om marken på planeten ska räcka för att producera kött åt fler människor i framtiden bör konsumtionen begränsas till 40 kilo per person och år.
I den aktuella studien, som publicerats i vetenskapstidskriften Nature, har forskare vid University of Minnesota sammanfattat en rad studier och på så sätt kunna följa utvecklingen i de 100 folkrikaste länderna i världen mellan 1961 och 2009.
I resten av världen ser det olika ut i olika regioner. Man har sett att mattrenderna ändras i takt med ökade inkomster och ökad urbanisering. Köttproduktionen i världen som helhet ökar, vilket driver på avskogningen, ger en ökad förlust av biologisk mångfald samt har en negativ klimatpåverkan och orsakar övergödning.